prezentare


servicii


colectii


colectii speciale


lucrari tiparite

 

 

Istoric

Biblioteca Centrala Publica a orasului Suceava a fost inaugurata la 12 decembrie 1923. Inainte de aceasta data au existat micile biblioteci ale societatilor "Scoala Romana", "Clubul Roman", "Reuniunea muzical-dramatica Ciprian Porumbescu", "Casa Nationala", Liceul "Stefan cel Mare"

Carturarii suceveni Simeon Florea Marian, membru al Academiei Romane si Vasile Bumbac aveau cele mai bogate biblioteci particulare din oras.

Societatile culturale "Scoala Romana" si "Casa Nationala" au luat initiativa intemeierii unei biblioteci publice in Suceava si a unor cabinete de lectura in perimetrul judetului.
Fondul initial de publicatii: 2000 de volume.

In perioada interbelica biblioteca publica suceveana a primit numeroase donatii de la intelectuali bucovineni. In 1944 dispunea de 15.000 volume(carti, seriale si periodice).
In primavara anului 1944 orasul a fost evacuat, biblioteca, a fost adapostita de impunatoarea cladire a Casei Nationale inchisa, inventarele au fost pierdute.

In 1944-1950 biblioteca nu a functionat.

A fost reinfiintata in anul 1950 purtand, pe rand, titulaturile de: raionala, centrala, regionala, municipala(1968-1974) si judeteana. Din 1990 poarta titulatura de Biblioteca Bucovinei "I.G. Sbierea".

A functionat in mai multe localuri din Suceava, azi daramate. Dupa 1965 se muta intr-o parte a actualului sediu, la care s-a adaugat, in 1988, inca o cladire aflata in aceeasi incinta.

Functii

- Servirea utilizatorilor din municipiul Suceava cu carti, seriale si periodice, mijloace audio-vizuale.
- Achizitia curenta de documente de biblioteca din toate domeniile(carti, seriale si periodice, mijloace audio-vizuale).
- Cercetarea si valorificarea patrimoniului cultural bucovinean: redactarea si tiparirea unor lucrari bibliografice, dictionare, studii si articole in presa curenta.
- Asigura imprumutul interbibliotecar.
- Organizeaza, valorifica si conserva colectii reprezentative de carti, seriale si periodice, documente grafice si audio-vizuale.
- Intocmeste cataloage si alte instrumente de informare in sistem clasic si in curs de automatizare.
- Efectueaza operatii de conservare si igiena a colectiilor de publicatii.
- Organizeaza actiuni culturale diverse pentru comunitatea locala.
- Indeplineste functia de depozit legal pentru toate documentele grafice si audio-vizuale din judetul Suceava.
- Asigura conservarea lucrarilor de patrimoniu national, a tuturor cartilor si a documentelor cu valoare bibliofila si documentara.
- Asigura indrumarea metodica a bibliotecilor publice din judet.

|  Prev  |  Home  |  Top  |  Next  |